parallax background

Életet menthet a vizsgálat

2016-12-12
parallax background
 

Életet menthet a vizsgálat

Közel ötezer, tüdőrák miatt veszélyeztetett emberen végez térítésmentes mellkas CT-vizsgálatot az Affidea Diagnosztika. A több tízmillió forint összköltségű vizsgálatokkal az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet Hunchest programjához kapcsolódik a képalkotó diagnosztikai szolgáltató.

Az országos figyelemfelhívó kampányok ellenére is nagy a passzivitás a szűrővizsgálatokkal kapcsolatban, holott a legtöbb daganatos megbetegedéshez hasonlóan a tüdőrák esetében is életet menthet a korai felismerés. Míg a tüdőrák korábban elsősorban a férfiakat sújtó betegség volt – melynek fő oka, hogy körükben nagyobb a dohányosok aránya –, az utóbbi években egyre több nő életét is követeli. Ráadásul nem csupán az idősebb korosztályt érinti, kiugróan magas az aktív életkorban lévők megbetegedésének aránya ennél a daganattípusnál.

A riasztó adatok miatt a tüdőrák korai szűrése létfontosságú. A szűrés jelenleg egyetlen hatásos módját az alacsony sugárterhelésű komputertomográfiás vizsgálat jelenti, melyre rendszeres, államilag szervezett szűrés jelenleg nincs Magyarországon.

Negyed évszázados jelenlétével az Affidea Diagnosztika a hazai egészségügy egyik meghatározó szereplőjévé vált, Leitner György vezérigazgató szerint ez a kiváltságos státusz komoly kötelezettséggel is jár. „A daganatok gyógyulásának tekintetében az idő rendkívül fontos tényező. Az ország legnagyobb képalkotó diagnosztikai szolgáltatójaként az Affidea felelősséggel viseltetik a legfontosabb népegészségügyi mutatók javításáért. Ezért döntöttünk úgy, hogy bekapcsolódunk a Korányi Intézet programjába, amellyel az egyik leggyakoribb daganattípus szűrését tesszük széles körben elérhetővé” – mondta.

Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet 2013-ban indította el Hunchest nevű, tüdőrák szűrést célzó kutatási programját. Ennek során a kiemelten veszélyeztetett páciensek bevonásával vizsgálják az alacsony sugárterhelésű mellkas CT (LDCT) hatékonyságát tüdőrák szűrésre.
A program célja az, hogy a tüdőrákot a lehető legkorábbi stádiumban fedezzék fel azoknál, akiknél a betegség kialakulásának magas a kockázata.

Így került kialakításra az a négy vizsgálati csoport, amelyből az Affidea az első három csoportba tartozók szűrését kezdi meg 2016 decemberében:
1. erős dohányos és krónikus obstruktív tüdőbeteg (COPD-s),
2. erős dohányos, nem COPD-s
3. nem dohányos, COPD-s
4. nem dohányos, nem COPD-s

A programba ezen feltételek mellett azok az 50-79 év közöttiek jelentkezhetnek, akiknek anamnézisében nincs tumoros betegség, illetve további beválasztási kritériumoknak kell megfelelni, melyekről a telefonos előjegyzés során egyeztetnek a jelentkezőkkel.A vizsgálatok térítésmentesek és beutaló nélkül is igénybe vehetők, melyeket a cég két fővárosi központjában, illetve Debrecenben és Szegeden végzi majd el a Korányi Intézet mellett. A legtöbb jelentkezőt az érintett központok közeléből várják, ám a vizsgálatba az ország bármelyik pontjáról be lehet kapcsolódni. A vizsgálat mellett a dohányzó betegeket a leszokási programok egyikébe is igyekeznek majd bevonni, hogy a tüdőrák kialakulását elősegítő káros szenvedélytől mihamarabb szabadulhassanak. A nagyjából egy éves időszak alatt ötezer emberen végez el az Affidea alacsony sugárterhelésű mellkas CT-t. A programról további részletek, illetve a jelentkezés feltételei itt olvashatóak.