parallax background

Így készüljünk karácsonyra! – tanácsok a Kicsiház bloggerétől

parallax background
 

Szentgyörgyi Kata a Kicsiház blog szerzője, aki lakberendezőként a karácsonyi készülődésről mesélt és adott ötleteket

Fejős Éva interjúja

– A Richter Gedeon Nyrt. kutatása szerint a nők számára nagyon fontos pillanat, amikor életük első saját (vagy akár bérelt) lakását először feldíszíthetik, kedvükre rendezhetik. Te hogyan emlékszel az életednek erre a pillanatára?

– A szép iránti vágy szerintem mindannyiunkban benne van. Én nagyon fiatalon költöztem az első önálló lakásomba, alig vártam, hogy rendezkedhessek benne, mert már gyerekkoromban Barbie-házakat rendeztem be, és egészen kicsi koromtól érdekelt, hogyan lehet egy teret otthonossá tenni. A legjobb persze karácsonyra feldíszíteni a lakást.

– Mennyire vehetnek részt ma ebben a karácsony előtti díszítésben a családtagjaid? Egyáltalán, változnak a díszek?

– Nagyon karakteres az otthonunk, úgyhogy eléggé kötött, hogy milyen dekorációt tudunk használni. Már vagy öt éve gyűjtögetem a kis díszeket, amelyek egymással is harmonizálnak, ezeket használjuk minden évben, de mindig bejön egy-egy, színben is passzoló, új darab is. Sőt sokszor én készítek ilyeneket. Azt gondolom, karácsonykor a fényekkel is játszhatunk, és érdemes sok zöldet használnunk. A fiaim imádják, amikor „varázsütésre” karácsonyi díszbe bújik a lakás, úgyhogy általában akkor öltöztetem fel a házunkat, amikor ők suliban vannak, hogy már egy ünneplő házba érkezzenek haza.

kicsihaz_eva

– Az egész pedig karácsonykor válik teljessé, nyilván.

– Nálunk azért is speciális a téli ünnep, mert karácsony előtt ismerkedtünk meg a férjemmel, és a kezemet is karácsonykor kérte meg, úgyhogy talán a szokásosnál is több érzelemmel várjuk mindig a decembert. Feldíszítem a lakást, és azon igyekszünk, hogy ilyenkor a lehető legtöbbet legyen együtt a család. Társasjátékozunk, együtt megyünk piacra, bevásárolni, a sütéskor is mindenki itt van, közös nagy kaland a plafonig érő fa beszerzése. Együtt díszítjük fel a fát is, a gyerekeknek azt mondjuk, majd akkor jön a Jézuska, ha kész és szép a fa, ha minden tiszta és díszbe van öltöztetve…

– Sosem fárasztó a karácsonyi készülődés számodra?

– Nem, mert én elég korán elkezdek készülődni. Listákat írok, bevásárolok, lakást díszítek, főzök, sütök, hogy az utolsó napokon már csak egymással tudjunk foglalkozni. Persze a férjem és a fiaink is derekasan kiveszik a részüket a készülődésből.

– Szabin vagytok az utolsó napokon?

– Évek óta, mivel saját vállalkozásunk van, az év utolsó két hetére szabadságoljuk magunkat, és csak egymással, a családdal foglalkozunk. Szerencsére megtehetjük, és ez nagyon jó. Persze nehéz is, önfegyelem kell hozzá, mivel saját magunk főnökei vagyunk, úgyhogy azért rá kellett állnunk arra, hogy ne nézzük az e-maileket, ne telefonáljunk… de sikerült. És ilyenkor már tényleg csak az vár ránk december 24-én, hogy gyönyörűen feldíszítsük a fát, elvégezzük az utolsó simításokat, aztán elmegyünk egy esti sétára a gyerekekkel és a férjemmel. És mire visszaérünk, addigra mindig meglátogat minket a Jézuska… És folytatódnak azok a csodálatos napok, amikor csak egymással, csak a családdal foglalkozunk, és ezekből az élményekből az újév kezdetén is nagyon sok erőt merítünk.

Nőnek lenni jó felütéssel a Richter Gedeon Nyrt. egy pozitív értékekre építő, a nők elismerését és a női önbecsülés növelését célzó mozgalmat indított útjára, amely segít megerősíteni a nőket a női lét pozitív megélésében. Ezért közösségteremtő szándékkal létrehozott egy olyan közösségi platformot, amelyen keresztül bátorítja a nőket, hogy életkortól és társadalmi státusztól függetlenül osszák meg egymás között azokat az inspiráló gondolatokat, amelyek hozzásegítenek a nőiség ünnepléséhez.