parallax background

Kréta idén is várja a nyaralókat

parallax background
 

Kréta idén is várja a nyaralókat

Fejős Éva írása

Görögországi nyaralás 2016-ban

Luib Eszter Veronika évek óta Krétán él görög férjével, és tavaly már adott utazási tanácsokat a magazinban. Most elmondja, szerinte mire számíthat, aki idén görögországi nyaralást tervez.

Fejős Éva írása

shutterstock_61893643

– Kréta most csendes, a szezon nagyjából április közepén kezdődik – mondja Eszter Veronika. – A szállások árát szerintem nem nagyon fogják megemelni, legfeljebb minimális emelésre számítunk (a tavaly bevezetett új adózási rendszer miatt). Személyes véleményem, hogy akik szervezett utazást választanak, és utazási irodán keresztül foglalják le a nyaralást, talán nem is látnak majd különbséget a tavalyi és az idei árak között.

– Aki étteremben szeretne étkezni, vagy ott helyben főzni, mire számíthat?

– A szupermarketekben az élelmiszerárak nemigen változtak, de a turisztikailag frekventált éttermekben természetesen drágább az étkezés, mint a kis tavernákban. Érdemes felkeresni a helyi tavernákat inkább, általában gyönyörű helyen találhatóak, és az igazi helyi ízekkel is megismerkedhetünk.

shutterstock_350109407

– Ti a hotelben, ahol dolgozol, mivel készültök a szezonra? Van például pénz kisebb-nagyobb felújításokra?

– Mint minden évben, most is költ a tulajdonos a felújításra. Persze muszáj is, mert mint minden tengerparti hotelt, így ezt is minden szezon előtt fel kell újítani, a partot általában ki kell egyenlíteni, a viharkárokat elhárítani… Ezen a télen szerencsére nem voltak nagy viharok, sőt, igazi tél sem, most, február elején például árnyékban 19 fokot mérünk. De a lényeg, hogy a hotelek többségét évről-évre renoválják, sőt helyenként új berendezéseket is vesznek szezon előtt, hogy jól érezzék magukat a vendégek. Nagy a verseny, és minden vendéglátó igyekszik, hogy a nyaralók a következő szezonban is visszatérjenek hozzá.

– Tavaly azt ajánlották, hogy aki Görögországba indul, vigyen magával készpénzt, hátha nem fogadnak el mindenhol kártyát. Most mi a helyzet a kártyás fizetéssel?

– Tavaly óta már történt változás: a görögök is rákényszerültek a kártyás fizetésre a válság miatt, tehát egyre több helyen fogadnak el kártyát, és nem ragaszkodnak a készpénzes fizetéshez. A felkapott helyeken teljesen természetes a hotelekben, éttermekben, illetve az autókölcsönzőkben, hogy a vendég kártyával fizet. Akik viszont kisebb helyi falvakban nyaralnak, hozzanak némi készpénzt (vagy ATM-ből vegyenek ki itt), ha falusi kávézóban (úgynevezett kafeniokban, ahol görög kávét árulnak és a dámához hasonló társasjátékot játszanak) szeretnének kávézni, kis helyi tavernákban enni, mert ezekben nem biztos, hogy tudnak kártyával fizetni.

shutterstock_283189589

– Mennyire drága a külföldieknek (akik esetleg odaköltöznek, és ott töltik a telet) a sziget?

– Angliából és Skandináviából (elsősorban Norvégiából) egyre többen jönnek ide, és itt töltik a telet, a tavaszt. A skandinávok azt mondják, jóval olcsóbb itt az élet számukra, mint otthon, és a kedvező klíma miatt is maradnak májusig. De már találkoztam itt kanadai nyugdíjassal, aki három éve itt tölti a teleket, görögül tanul, és mindig május végéig marad, ahogy mondta, már nem neki való a kanadai hideg… Néha kirándul Ciprusra az egyik fapadossal, amelyikkel Chaniából nagyon olcsón, kb 30 euróért át tud repülni.

shutterstock_283189580

– Melyik hónapot várjátok Krétán leginkább?

– Idén az ortodox húsvét május elsejére esik, ez a legnagyobb görög ünnep, a húsvét remek móka itt, erről a blogomon is írtam már. Ilyenkor már sok a turista, rengetegen direkt a húsvét miatt érkeznek a szigetre, és szerintem sok magyar utas is kedvelné azt a fesztiválhangulatot, ami itt várja. Ráadásul akkor már nyárias az idő, sokan fürdenek is a tengerben.

A korábbi, Görögországról szóló cikkeimet itt olvashatjátok:

1. Menjünk-e Görögországba nyaralni?

2. Hol nyaralhatunk biztonságosan?

3. Itt sincs kolbászból a kerítés…