[wr_row width=”boxed” background=”none” solid_color_value=”#FFFFFF” solid_color_color=”#ffffff” gradient_color=”0% #FFFFFF,100% #000000″ gradient_direction=”vertical” repeat=”full” img_repeat=”full” autoplay=”yes” position=”center center” paralax=”no” border_width_value_=”0″ border_style=”solid” border_color=”#000″ div_padding_top=”10″ div_padding_bottom=”10″ div_padding_right=”10″ div_padding_left=”10″ ][wr_column span=”span12″ ][/wr_column][/wr_row][wr_row width=”boxed” background=”none” solid_color_value=”#FFFFFF” solid_color_color=”#ffffff” gradient_color=”0% #FFFFFF,100% #000000″ gradient_direction=”vertical” repeat=”full” img_repeat=”full” autoplay=”yes” position=”center center” paralax=”no” border_width_value_=”0″ border_style=”solid” border_color=”#000″ div_padding_top=”10″ div_padding_bottom=”10″ div_padding_right=”10″ div_padding_left=”10″ ][wr_column span=”span12″][wr_text text_margin_top=”0″ text_margin_bottom=”0″ enable_dropcap=”no” appearing_animation=”0″ disabled_el=”no” ]

„Minden családba jusson legalább havonta egy új könyv!” – interjú Berta Péter könyvesbloggerrel

Berta Peti könyvesblogger, blogger (zama.hu), a pályakezdő szerzők támogatója, magazingazda, és még sorolhatnám… mindehhez pedig még nagyon fiatal, és a főállása mellett, hobbiból és szerelemből vezeti a blogját, tartja össze az ifjú szerzőket, szerkeszti a magazinját. Azért is tartom nagyon jó bloggernek, mert mindig mindenben meglátja a jót. Sosem a rosszra helyezi a hangsúlyt, hanem mindig a pozitívumokra.

Fejős Éva interjúja

– Mi volt az első olyan olvasmány, ami igazán hatott rád?
Az első könyv, ami leginkább elvarázsolt, Carlos Ruiz Zafóntól A szél árnyéka volt. Ez volt az a kötet, ami megerősített abban, miért jó olvasni, miért is jó kézbe venni egy-egy könyvet. Megéreztem, mennyi pluszt adhat egy olvasmány, és hogy mennyire képes feltölteni az embert.
– Miért kezdtél blogot vezetni?
– Egészen fiatalon is kacérkodtam az írással, de nagyon sokáig nem találtam meg azt a formát, ahol kibontakoztathattam volna magam. Aztán megjelentek a blogok. Kíváncsian olvastam, ahogy pár barátom megosztja mindennapjait, és végül arra jutottam, itt a lehetőség, én is kipróbálom. Kezdetben nem voltam elég bátor ahhoz, hogy mindennapi gondolataimat, érzéseimet osszam meg az olvasókkal, biztonságosabbnak tűnt, ha az olvasmányélményeimről írok. Majd ahogy egyre többet tapasztaltam, és váltam egyre gyakoroltabbá, bővült a repertoárom is. De a legfontosabb célom az volt, hogy népszerűsítsem az olvasást. Másodsorban pedig terápiás cél vezérelt, szerettem volna megosztani másokkal, hogy éppen mi foglalkoztat, mi bánt, milyen érzések vannak bennem.
– Hogy alakult az olvasótáborod? Nem ment el a kedved az elején, amikor még csak néhány százan olvastak?
– Az olvasótáborom folyamatosan emelkedett évről-évre, számomra is meglepetés ez a fajta dinamikus növekedés. Az induláskor nem foglalkoztam azzal, hogy kevesen olvasnak. Úgy voltam vele, ha legalább egy ember van, aki követ, akit érdekel, hogy mit csinálok, már megérte.
– Szinte úgy készül a blogod, mint egy magazin: nincsenek szünetek, kihagyások, mindig frissül a tartalom. “Főállásban” blogolsz?
– Örülök, ha úgy látod, hogy nincsenek kihagyások. Én mindig úgy érzem, sok idő telt el a legutóbbi publikálásom óta. (Nevet.) De tény, hogy nagyon sokat foglalkozom a honlappal és a Facebook-oldallal is. Majdnem felér egy teljes állással is, azonban egyelőre hobbiként, szabadidős tevékenységként végzem. Jó lenne egyszer főállásban is blogolni, de ahhoz még sokat kell tanulnom.[/wr_text][/wr_column][/wr_row][wr_row width=”boxed” background=”none” solid_color_value=”#FFFFFF” solid_color_color=”#ffffff” gradient_color=”0% #FFFFFF,100% #000000″ gradient_direction=”vertical” repeat=”full” img_repeat=”full” autoplay=”yes” position=”center center” paralax=”no” border_width_value_=”0″ border_style=”solid” border_color=”#000″ div_padding_top=”10″ div_padding_bottom=”10″ div_padding_right=”10″ div_padding_left=”10″ ][wr_column span=”span8″][wr_text text_margin_top=”0″ text_margin_bottom=”0″ enable_dropcap=”no” appearing_animation=”0″ disabled_el=”no” ]– Mi volt a legnagyobb élményed bloggerként?
– Nem tudok egyet kiemelni, bármennyire igyekszem is. Inkább azt mondom, a sok apró visszajelzés miatt érdemes csinálni. Rengeteget köszönhetek a blognak. Boldog vagyok, hogy az olvasók megtisztelnek azzal, figyelmemmel kísérnek, hogy visszajeleznek: egy-egy írásom – legyen az könyvajánló, vagy gondolat – mennyit segített nekik. Hálás vagyok azért is, hogy az évek alatt számos íróval sikerült baráti kapcsolatot kialakítani, és sok mindent tanulhatok általuk. A blog alapjaiban változtatta meg az életemet – jó irányba. Ez az, ami a legfontosabb.
– Egy kulturális egyesületet is vezetsz, amit azért hoztatok létre Csabai Márkkal, hogy fiatal, pályakezdő íróknak segítséget, megjelenési lehetőséget adjatok. Hol tartotok, hogyan tudtok segíteni?
– A legnagyobb segítség az, hogy megadjuk a lehetőséget arra, megmutassák magukat az olvasóknak. Ne csak a fiókjuknak írjanak, hanem publikálhassanak. Sok hozzánk csatlakozott író nálunk kezdett igazán kibontakozni. Nagyon jó, hogy ennek részese lehetek! Túlvagyunk az első éven, ami lényegében tapasztalatszerzéssel telt, és próbáltuk megismertetni az oldalunkat a nagyközönséggel (www.jelenvagyok.hu). Ingyenes e-magazinunk is egyre nagyobb olvasótábornak örvend. A jövőben mindezeket erősíteni szeretnénk, és szeretnénk elérni, hogy szerzőink még több olvasóhoz jussanak el.[/wr_text][/wr_column][wr_column span=”span4″][wr_image image_file=”http://www.fejoseva.com/wp-content/uploads/2015/04/11096805_10205673160844032_1579469966_n.jpg” image_size=”medium” link_type=”no_link” image_container_style=”no-styling” image_alignment=”inherit” appearing_animation=”0″ disabled_el=”no” ][/wr_image][/wr_column][/wr_row][wr_row width=”boxed” background=”none” solid_color_value=”#FFFFFF” solid_color_color=”#ffffff” gradient_color=”0% #FFFFFF,100% #000000″ gradient_direction=”vertical” repeat=”full” img_repeat=”full” autoplay=”yes” position=”center center” paralax=”no” border_width_value_=”0″ border_style=”solid” border_color=”#000″ div_padding_top=”10″ div_padding_bottom=”10″ div_padding_right=”10″ div_padding_left=”10″ ][wr_column span=”span12″][wr_text text_margin_top=”0″ text_margin_bottom=”0″ enable_dropcap=”no” appearing_animation=”0″ disabled_el=”no” ]– Sok szerzővel tartod a kapcsolatot. Hogyan látod a magyar könyvkiadást, könyvpiacot?
– Egyrészt nagyon örülök, hogy ilyen sokszínű a hazai paletta. Ha az ember bemegy egy könyvesboltba, bőven talál kedvére való olvasnivalót. Ugyanakkor szomorúan tapasztalom, hogy sok tehetséges magyar író nem kap lehetőséget. Rengeteg kevésbé ismert szerző van, akik elképesztő jól írnak, és olyan remek fantáziával vannak megáldva, hogy csak pislogok. Szomorú, hogy nem tudnak érvényesülni, mert háttérbe szorítják azok a könyvek és „írók”, amik/akik mögött nincs tényleges tartalom, csak óriási csinnadratta. Bízom abban, hogy a könyv valóban olyan értéket fog képviselni, mint jó pár évvel ezelőtt. Bízom abban is, hogy nem a hírérték lesz az elsődleges egy megjelenés kapcsán.
– Mik a céljaid, terveid? Hogyan tovább?
– Előbb-utóbb szeretnék főállásban a bloggal és az egyesülettel foglalkozni. Célom továbbá az olvasás népszerűsítése; jó lenne elérni azt, minden családba jusson havonta legalább egy új könyv, hogy minél többen – legyenek fiatalok vagy idősek – megtapasztalhassák a könyvek okozta varázslatot. Hogy ráébredjen mindenki: a könyveken keresztül is lehet álmodni, utazni, tanulni, és megtalálni a válaszokat a kérdéseinkre. Azonban mindezek mellett továbbra is a legfontosabb számomra a tanulás, igyekszem minél többet tanulni a könyvekről, az írásról, és az online világban felbukkanó lehetőségekről. Talán majd a fiókomban őrzött saját történeteimet is újra előveszem, hogy befejezzem őket.[/wr_text][/wr_column][/wr_row]